Legfrissebb blogok

26 január 2022
Uncategorized

Tanítványaim, klienseim régóta kérnek arra, hogy írjak a terápiás célokkal, vagy egyéb érzelmi, lelki problémák megoldásának/javításának ígéretével  a fülnek egy bizonyos Shen Men akupunktúrás pontjába szúrt testékszerekről.

16 december 2021
Uncategorized

"Jobb félni, mint megijedni..." hallottam elég sokszor gyerekkoromban. De vajon valóban ez így jó?

16 december 2021
Uncategorized

Már jó ideje tart ez a vírushelyzet, és tapasztalható, hogy a bizonytalanság, a tehetetlenség érzése az emberekben nem csitul, maximum egyfajta beletörődés, apátia kezd eluralkodni...

23 november 2021
Életmód
Ha gyakori webes szörföző vagy, gyakran találkozhatsz vele...  És természetesen a hiteles képek, statisztikai és szakvélemények, nem beszélve a kecsegtető pénzügyi részével is: "... tudjátok most érkezett Magyarországra, az orvosok és dietetikus...

Korona vírus és stressz

Immunrendszer-2_Pixabay

Már jó ideje tart ez a vírushelyzet, és tapasztalható, hogy a bizonytalanság, a tehetetlenség érzése az emberekben nem csitul, maximum egyfajta beletörődés, apátia kezd eluralkodni...

ezen még a védőoltások megérkezése sem változtatott túl sokat…

Néhány gondolatommal szeretnék segíteni, a média főleg problémákra fókuszáló hatását némileg ellensúlyozni, és több erőt adni a személyes megküzdésetekhez.
Már az elejétől kezdve tudjuk, hogy vírusról van szó, és ennél fogva nincs rá semmilyen hatékony gyógyszer, ami elpusztítja.
Megelőzésként már itt van a védőoltás is, aztán hogy ez mennyire lesz hatékony az esetlegesen kialakuló mutáns vírusokra, az már más kérdés.
De igazából nem is ez a lényeg, nem is erről akarok beszélni.

Hanem arról, amiről gyakran megfeledkezünk: a saját, velünk született elképesztően hatékony védekező mechanizmusunkról, az immunrendszerünkről.
Ami mindegyikünknek ott van tettre készen, és vigyáz ránk mindennapjainkban, még ha ez nem is tudatosul bennünk.
Egyedül az immunrendszerünk lesz képes elbánni ezzel a kórokozóval, és tulajdonképpen a védőoltás is az immunrendszerünket állítja harcba.
És ha az immunrendszerünk állapotával többet és jobban foglalkoznánk csupán azáltal, hogy vigyázunk rá annak érdekében hogy minél hatékonyabban tehesse a dolgát, akkor már rengeteget tennénk önmagunkért.
Mit is jelent ez? Nagyon egyszerűen és tömören: erősíteni életünkben azokat a tényezőket, amik az immunrendszerünket erősítik, és csökkenteni azokat a tényezőket, amik az immunrendszerünket gyengítik.
És sajnos ez utóbbiból elég sok van.
Most az egyik legfontosabb ilyen tényezőt szeretném megemlíteni: a stresszt.

Dr. Selye János – magyar származású világhírű stresszkutató - meglehetősen sok stresszel kapcsolatos kutatást végzett, és kutatásainak egyik alappillére volt az a megállapítás, miszerint stressz hatására, annak különféle fázisaiban az ellenálló képességünk, azaz az immunrendszerünk működése hogyan változik.
Teljesen egyértelművé tette, hogy a túlzott stressz hatására immunrendszerünk működése drasztikusan lecsökken.
Gyakran találkozom azzal a félreértéssel, miszerint az a stressz, amikor a főnök leszid, amikor odaég a vacsora, vagy amikor a férj részegen és agresszívan megy haza, azaz, hogy általában a stressz a negatív érzelmeink következménye.

Elfelejtjük, hogy nem csupán érzelmi stressz létezik, hanem másfajta stressz is:
- környezetünkből adódó stresszek: pl különféle elektromos, földsugárzások,
légszennyezés; - nem megfelelő táplálkozásból adódó,
- nem megfelelő vízivásból adódó,
- nem kellő mozgásból adódó,
- folyamatos háttérzajból adódó (pl. folyamatos zene, hírek, zsongás, stb.)
- kialvatlanságból, nem megfelelő pihenésből,
- nem megfelelő viselkedésből,
- és más rossz, romboló szokásokból adódó stressz: alkohol, dohányzás, füves cigi, stb.

Ezek ugyanúgy rombolják az immunrendszerünket, mint az érzelmi megfelelőjük. Most, hogy így a bezártságban több időnk van, érdemes azon elgondolkodni, hogy életünkben az előbb említett tényezőkkel hogyan is állunk, és mit tudnánk ezen tényezők megváltoztatása érdekében tenni?
És ezek a dolgok nem csupán a jelenlegi szituációban fontosak, hanem majd később is jó hasznát vesszük, az életünk normális kerékvágásba jutása után is.
Ugyanis immunrendszerünkre nem csupán most van szükségünk, hanem másfajta vírusok, baktériumok és egyéb megbetegedések esetén is, a legenyhébb kisebb balesetektől, betegségektől a legsúlyosabbakig.

Legközelebb szó lesz majd a különféle stresszt okozó tényezőkről, és arról, hogy mit is lehet kezdeni velük...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.kineziologiakozpont.hu/

InSpirál Akadémia

Küldetésünk az, hogy képzéseinkkel, fizikai-, érzelmi- és mentális módszereinkkel segítsük a tudatosságod fejlődését, vagy csak egyszerűen a gyógyulásod folyamatát.
Ha a Te hivatásod is az, hogy embereket segíts, akkor is itt, nálunk a helyed!

 Többet rólunk...

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Please enable the javascript to submit this form