Legfrissebb blogok

26 január 2022
Uncategorized

Tanítványaim, klienseim régóta kérnek arra, hogy írjak a terápiás célokkal, vagy egyéb érzelmi, lelki problémák megoldásának/javításának ígéretével  a fülnek egy bizonyos Shen Men akupunktúrás pontjába szúrt testékszerekről.

16 december 2021
Uncategorized

"Jobb félni, mint megijedni..." hallottam elég sokszor gyerekkoromban. De vajon valóban ez így jó?

16 december 2021
Uncategorized

Már jó ideje tart ez a vírushelyzet, és tapasztalható, hogy a bizonytalanság, a tehetetlenség érzése az emberekben nem csitul, maximum egyfajta beletörődés, apátia kezd eluralkodni...

23 november 2021
Életmód
Ha gyakori webes szörföző vagy, gyakran találkozhatsz vele...  És természetesen a hiteles képek, statisztikai és szakvélemények, nem beszélve a kecsegtető pénzügyi részével is: "... tudjátok most érkezett Magyarországra, az orvosok és dietetikus...

Csodás fogyás: 12 kg egy hét alatt! Mindez edzés nélkül!

Fogyás gyorsan és azonnal...

Ha gyakori webes szörföző vagy, gyakran találkozhatsz vele... 

És természetesen a hiteles képek, statisztikai és szakvélemények, nem beszélve a kecsegtető pénzügyi részével is: "... tudjátok most érkezett Magyarországra, az orvosok és dietetikusok el vannak képedve az eredményektől, és csak ma éjfélig féláron megszerezheted - persze csak ha 10 dobozzal rendelsz itt és most... stb." 



Mindez valóban igaz?

Ebben az egészben persze azért van igazság: pl az orvosok, a dietetikusok valóban el vannak képedve - csak nem annak a bizonyos "étrend kiegészítőnek" a hatásától - hanem attól az arcátlanságtól, hogy ezeket a szuper hatásokat le merik írni és hogy árusítják, másrészt pedig attól a butaságtól, ahogy ezt a szöveget az emberek benyelik. Nem csak mostanában, hanem már évtizedek óta.

Ezek hirdetések nem csak akkor tűnnek fel, amikor rákerestek az interneten, hanem folyamatosan jelen vannak.

És hogy az a csodaszer valami tabletta, kapszula, vagy tea, vagy más poralakú-cucc, és hogy éppen aktuálisan mi is a "csoda hatóanyag" tartalma, az teljesen lényegtelen.

De most mi is a baj ezzel az egésszel? 

Mondhatánk azt, hogy végül is semmi komolyabb: az emberek megveszik, használják, rájönnek arra hogy nem hozza az ígért hatásokat, csendesen csalódva konstatálják, hogy átverték őket. Aztán a szomrúságuk és csalódásuk hamar elillan - mert pont ma megjelent egy sokkal hatékonyabb és jobb kapszula vagy por... És minden kezdődik elölről.

Ha még ennél a pontnál maradnánk, akkor csupán az időnk és a pénztárcánk veszteségeinél meg is állna a dolog - de sajnos ez korántsem van így.

Mint ahogy a szervezetünk korántsem olyan egyszerű, mint ahogy azt mindenféle bogyókkal majd marha gyorsan rávesszük, hogy a fránya kilókat olvassza le, sőt alakítsa át fitnesz-bajnok formátumú dagadó és kemény izmokká.

Pedig az alap igazsággal vélhetően mindenki tisztában van, ha csak 3 percet rászán arra, hogy utána nézzen: ha több kalórát viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyit elhasználunk, akkor a maradékkal valamit kell tenni a testünknek: le fogja pakolni zsírpárnák formájában. Abban vannak különbségek, hogy ezt milyen gyorsan és hatékonyan teszi: valakinek a szervezete "pazarlóbb" vagy gyors anyagcseréjű: ő lassabban fog elhízni. Akinek viszont takarékosabb, lassabb az anyagcseréje, az pedig jó gyorsan észreveszi a bevitt és fel nem használt kalóriák hatását.

Ezek a tényezők többnyire adottak egy embernél - genetikájának, korának és nemének viszonylatában, és valóban vannak olyan kémia szerek, hormonkészítmények, növények, stb, amivel "trükkösen" időlegesen fel lehet "pörgetni" az anyagcserénket. Csak azzal kevesebben vannak tisztában, hogy ezeknek az egészségi kockázata iszonyatos. Vagy igen, csak hát a gyors és munka nélküli eredmény az mindig kecsegtető ám...

Én természetgyógyászként nemcsak ezek kockázatával, hanem az eredményeivel is jócskán találkozom: inzulinrezisztens hölgyekkel, impotenssé vált férfiakkal, felnőttkorukra kialakult cukorbetegekkel és mindenféle pajzsmirigy betegekkel.

Pedig nálam jóval okosabb szakemberek folyamatosan azt szajkózzák, hogy egészséges és hatékony fogyást csak akkor lehet elérni, ha a bevitt kalória mennyisége kisebb, mint a szervezetünk által bevitt kalória. Tehát egészséges embereknél két fő tényező játssza a legfontosabb szerepet: mennyit eszünk és mennyit mozgunk, a lényeg a kalória deficit. Minél keveseb kalóriát eszünk és minél többet mozgunk, a fogyás annál hatékonyabb. Persze túlzásokba sem szabad esnünk, mert abból lehet komoly egészségügyi probléma, de arról majd egy másik cikkben...

Azért azt el kell mondanom, hogy valóban vannak olyan módszerek, amivel a testünket - bizonyos határok között - kissé más üzemmódra is át lehet állítani, és ezt bármiféle külső kémiai anyag bevitele nélkül.

De a mozgást, és az evésünk korlátozását ez nem fogja kiváltani, maximium segíti azokat...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.kineziologiakozpont.hu/

InSpirál Akadémia

Küldetésünk az, hogy képzéseinkkel, fizikai-, érzelmi- és mentális módszereinkkel segítsük a tudatosságod fejlődését, vagy csak egyszerűen a gyógyulásod folyamatát.
Ha a Te hivatásod is az, hogy embereket segíts, akkor is itt, nálunk a helyed!

 Többet rólunk...

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Please enable the javascript to submit this form